Въпреки минусовите си температури, Антарктида на практика е пустиня. Ако се

...
Въпреки минусовите си температури, Антарктида на практика е пустиня. Ако се
Коментари Харесай

Защо Антарктида е пустиня

Въпреки минусовите си температури, Антарктида на процедура е пустиня. Ако се чудим за какво, късият отговор е, тъй като получава доста малко дъжд или сняг. А ето го и дългото пояснение.
 Барбара Ернандес - дамата, която плува в смразяващите води на Антарктида и чупи върхове в името на климатичните промени
Жената, която плува в смразяващите води на Антарктида по бански

Коя е " Чилийската ледена нимфа "

Пустините се дефинират като ландшафти, където има малко превалявания. Въпреки че няма строги критерии за това какво прави пустиня, това нормално се отнася до район, който получава по-малко от 25 сантиметра дъжд или сняг годишно.

Антарктида се вписва добре в това определение за пустиня. Прогнозите варират, само че междинното количество превалявания за целия континент се прави оценка на към 15 сантиметра годишно, съгласно Австралийската антарктическа стратегия.
 Снимка 661833

Някои елементи на Антарктида обаче са по-сухи от други. Докато някои крайбрежни райони могат да получат прилични снеговалежи, региони, които са надълбоко във вътрешността - надалеч от източници на влага, виждат по-малко от няколко сантиметра превалявания всяка година.
 Антарктида и ледът там, който е достигнал рекордно ниско равнище
Екстремна обстановка на Антарктида

Защо учените са разтревожени

Твърди се, че в някои елементи на Антарктида, като подходящо наречените Сухи долини на Макмърдо, не е имало нито капка дъжд, нито една снежинка от милиони години. Въпреки че някои учени се съмняват в това изказване, тези брулени от вятъра долини се считат за едни от най-сухите места на Земята. Струва си да напомним, че Антарктида е колосална по мярка - с повърхност от 14 200 000 квадратни километра,  което я прави и най-голямата пустиня в света.
 Снимка 661831

Сухотата на Антарктида се дължи основно на нейния мраз. По-хладният въздух задържа доста по-малко влага от топлия въздух, което значи, че не е елементарно да се образуват облаци. По-значителни снеговалежи нормално се случват покрай брега, тъй като по-топъл въздух може да се движи над открити води и да вземе задоволително влага, нужна за формиране на облаци.

Учените, работещи в Антарктида, настояват, че въздухът е толкоз изсъхнал, че картофеният чипс и пуканките в никакъв случай не изсъхват и застояват. По същия метод мократа коса и кърпите изсъхват бързо след душ, като плесен и плесен на практика не съществуват.
 Снимка 661832

Недостатъкът на живота в този обезверен изсъхнал регион е, че кожата ни става доста суха и напукана от неналичието на мокрота. Да не загатваме какъв брой изсушава лигавицата на носа, както отбелязва и IFL Science.

Може би е мъчно да си представим, само че дехидратацията е огромна заплаха на покрития с лед континент. Много от ранните откриватели, които първи стъпват на Антарктида, в това число капитан Робърт Фалкън Скот, починават точно от дехидратация в композиция с измръзване, безсилие и безчет други затруднения, свързани със студа.
 Връх Еребус - вулканът, който бълва злато на Антарктида ( и който води до гибелта на 257 души)
Вулканът, който бълва злато на Антарктида ( и който води до гибелта на 257 души)

Леденият континент е едно от най-интересните места на Земята

През 2016 година някогашният офицер от английската войска Хенри Уорсли се пробва да стане първият човек, прекосил Антарктида самичък и без непозната помощ. На ден 71, единствено на 48 километра от задачата си, той се поддава на безсилие и тежка дехидратация. След като е превозен с хеликоптер до болница в южния завършек на Чили, той почива на 55 години.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР